Freelander 1.8 k series ! - MG-Rover.org Forums
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 04-06-2016, 15:11 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jun 2016
Location: Poitou Charentes, France
Car: CityRover
Posts: 3
Freelander 1.8 k series !

Hello

After buying a basket case 1.8 K series with half the engine in the boot decided to try and fix it!


So after a new piston,sleeve, cylinder head skim, gasket the old girl cracked up first time. Run's great,goes like **** off a stick, no over heating or coolant loss etc.. chuffed as! Except when warm every time you stop it dies and won't start for a few minutes ?? Had it ticking over for over 1hr yesterday & today, occasionaly stalled but started again.Just been out in it and at every junction dies and won't start (easily).

I have cleaned the idle control valve that seems to be working ?? but how can you tell ? Reset it by pressing throttle peddle 6 times !

No carb or points as it's an electronic ignition I'm a bit stumped ?? When you open the petrol tank there seems to be a vacuem and thought maybe fuel filter might be blocked but it runs fine until you stop ?

Changed plugs,leads checked timing about 10 times even ran it one tooth out each way from the crank timing mark and it's the same.

Connecting to a fault reader is not an option as I'm in rural France !

Thanks in advance
Jensen79 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 05-06-2016, 08:18 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jun 2016
Location: Poitou Charentes, France
Car: CityRover
Posts: 3
Would this be better in the MG bit seeing as it's the same engine as I'm realy stuggling/stuck with this !!

Cheers
Jensen79 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 05-06-2016, 18:06
Mmmm....Rover..
 
technozen's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Brighton.
Car: Mk2 ZS 160, 200vi(RIP) & Freelander XEDi
Posts: 10,384
Send a message via MSN to technozen
The only fault I had that was similar to this turned out to be caused by a faulty crank sensor.
With a cold engine the sensor gave a strong output but if the sensor was warmed its output dropped, if it got very hot it had virtually no output.

Free Fob Programming and Diagnostics for forum Supporters... see here.

Pektron SCU/BCU Technical Information and Common Faults... see here.

Discounted Pektron SCU/BCU Relay Replacement for forum Supporters... see here.
technozen is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 05-06-2016, 18:18 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jun 2016
Location: Poitou Charentes, France
Car: CityRover
Posts: 3
Thanks for that ! Well worth checking !
Jensen79 is offline  
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MG-Rover.org Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Freelander 1.8 K Series theroyalkit Land Rover 2 06-09-2010 20:40
Freelander series 1 - would you or not? SimonDH Land Rover 17 04-06-2009 12:32
K series engine for MG ZT or Freelander tangerinewizard Wanted 0 27-06-2007 11:37
K series engines and Freelander FSU MGF and MGTF (Sponsored by MGFnTFBITZ) 3 13-02-2007 15:51
Freelander K-Series Orion Land Rover 5 01-12-2003 12:54

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome