rear windscreen washer not working - MG-Rover.org Forums

 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 25-04-2007, 07:58 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Newcastle - sometimes Hartlepool
Car: Rover 200 (95-99) 'Bubble Shape'
Posts: 42
rear windscreen washer not working

a minor annoyance on my "to-do" list

the front windscreen wash works fine but when i try to do the back all i can hear is the pump, no water comes out. i reckon theres a trap somewhere :P

any advice?
shocka144 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 25-04-2007, 08:11
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Location: oxfordshire
Car: MG ZS
Posts: 718
remove the boot trim to expose the washer motor,

more than likely your tubing to the motor has popped out, also put a pin down the jet nozzle to see if there is anything blocking it.
coopsman1 is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 25-04-2007, 08:15
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: North Surrey
Car: Rover 25
Posts: 69
On my R25 i find that the one way valve behind the boot trim keeps blocking! Its managed to block itself again at the mo, i just spray it with some WD40 to loosen any dirt but am thinking i might remove it all together!

Stu
stu1982 is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 25-04-2007, 08:22
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Lincoln
Car: Pug 307 :(
Posts: 3,751
Send a message via MSN to mattshaw
Quote:
Originally Posted by coopsman1 View Post
remove the boot trim to expose the washer motor,

more than likely your tubing to the motor has popped out, also put a pin down the jet nozzle to see if there is anything blocking it.
No need to go to this effort straight away..... first, pull back the black plastic sleeves between the top of the boot lid & the roof. This is where all the wiring (RHS on a R200) & water pipes (LHS R200) go. More often than not, the constant opening & closing of your boot has weaken the tube that runs through this section & cracked it. Simply repair this & youll be back on your way

(if this doesnt work, then go for the method mention by coopsman1, very similar but more uncommon )
mattshaw is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 25-04-2007, 10:25 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Newcastle - sometimes Hartlepool
Car: Rover 200 (95-99) 'Bubble Shape'
Posts: 42
cheers guys, what does the boot lid look like and how do i go about removing it?
as u can see i know nothing bout cars :P
shocka144 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 25-04-2007, 18:54
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Location: Chatham, Kent, UK
Car: 214Si 16v '97 ; 2003 Peugeot 807 2.2HDi Exec
Posts: 1,108
Send a message via Skype™ to 214 no 1
Quote:
Originally Posted by shocka144 View Post
cheers guys, what does the boot lid look like and how do i go about removing it?
as u can see i know nothing bout cars :P
The "Boot Lid" is the door you pull up to gain access to the "Boot" , where your spare wheel etc lives. With this lifted up you will see two, black, rubber tubes going from the car body into the boot lid. The one on the left next to the hinge is the one that has the washer pipe in it.

HTH
214 no 1 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 26-04-2007, 09:05
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chesterfield, Derbyshire
Car: Mg ZR 120
Posts: 35
I had the blockage problem recently on my ZR, it turns out the screenwash had caused the problem, it must have gone off or something and clogged up the pipes. It seems to have gradually freed itself up, but now my rear jets need lining up as i tried the pin treatment first off, they either don't spray far enough up the screen or past it, i just can't seem to get them right...
egglington is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 26-04-2007, 09:08
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Location: Kent & Herts
Car: TT MGF #0002
Posts: 13,616
Send a message via MSN to gotenks1321
Quote:
Originally Posted by egglington View Post
I had the blockage problem recently on my ZR, it turns out the screenwash had caused the problem, it must have gone off or something and clogged up the pipes. It seems to have gradually freed itself up, but now my rear jets need lining up as i tried the pin treatment first off, they either don't spray far enough up the screen or past it, i just can't seem to get them right...
How do you line them up? Mine are out at the moment as well. Do you just stick a pin in them and move them like that?
gotenks1321 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 26-04-2007, 15:26 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Newcastle - sometimes Hartlepool
Car: Rover 200 (95-99) 'Bubble Shape'
Posts: 42
found the rubber tube was able to expose the blue pipe but it looked bone dry
shocka144 is offline  
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MG-Rover.org Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear Washer Working Too Well?! Joe-ZR MG ZR / Rover 25, 200 & Streetwise 5 13-05-2008 00:47
Rear windscreen washer Thorpy1987 MG ZR / Rover 25, 200 & Streetwise 4 05-04-2008 22:42
Rear windscreen washer parkes1978 MG ZR / Rover 25, 200 & Streetwise 3 04-02-2007 12:58
Rover 214 rear windscreen washer alek Others 3 16-11-2005 15:24
mk3 200 rear windscreen washer not workin projectgaz MG ZR / Rover 25, 200 & Streetwise 1 01-07-2005 18:26

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome