Fault code P0170 help ? - MG-Rover.org Forums
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 21:39 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: N Ireland
Car: MG ZR
Posts: 6
Angry Fault code P0170 help ?

I have been having an intermittent fault in my 1.4 ZR for some time now. It was in the dealer many times prior to the warranty expiry, but the problem persists. The engine develops a real roughness as if off cylinder / cylinders, loses power, sometimes stalling, worse on very cold mornings. The MIL has lit only on a couple of these occasions. I purchased a scantool for less than the dealer charges for a diagnostic test (thanks Rover Ron). On first scan, fault codes were stored for missfire in cyl no 3 and the P0170 fuel trim code. I replaced the no. 3 ignition coil, erased both codes, all was well for about a week. Now the P0170 code is back, MIL is lit, no missfire recorded, though the engine was eratic this morning (very cold). Does anyone know what causes this code? The car has an X-Power rear silencer, and an induction kit, though the fault has been present even with these modifications removed. There does seem to be excessive water drips and water vapour from the exhaust. The coolant level and oil level is static. The dealer, after a lot of persuasion, did replace the head gasket and have the head resurfaced, as I had been convinced I was experiencing the first signs of head gasket failure. This had no effect. The fuel consumption also seems excessive, though I haven't recorded the actual usage accurately yet. Only thing I can think to try is maybe the airflow sensor? Has anyone suffered similar symptoms? Any help at all would be greatly appreciated.

Thanks

Stacey the yellow submariner.
staceyzr105 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 21:50
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Location: In My Chair In Lincolnshire
Car: Fiesta ST
Posts: 280
does the vehile have a missfire,
I would suggest takeing to plugs out and checking around the top to see if its black
roverman243 is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 21:55
Administrator
 
Dr Dave's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Car: 2006 330d M Sport
Posts: 79,195
Blog Entries: 5
Garages
Fault code p0170 relates to; Fuel trim bank 1 malfunction. Possible causes; Intake leak, AIR system, fuel pressure/pump. Injectors, EVAP cannister purge valve, HO2S.

Start with the basics - I'd be looking for inlet air leaks firstly.
Dr Dave is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 21:57 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: N Ireland
Car: MG ZR
Posts: 6
Plugs were replaced, have been checked since, seem quite normal. Engine runs well at all other times. I also replaced the temperature sensor.
staceyzr105 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 21:59
Administrator
 
Dr Dave's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Car: 2006 330d M Sport
Posts: 79,195
Blog Entries: 5
Garages
Do you have any freeze frame data when the fault occurs? That might help....
Dr Dave is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 22:01
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: Disposed of old tat. Fun bags for me now!
Car: Other Manufacturer
Posts: 2,110
You said that after one of the coils was changed, it was OK.

Could it be another coil breaking down.

I know on the VW/Audis they started replacing all the coils.

The ECU uses MAP to measure load so it does not have an air flow meter.

It does have an inlet air temp sensor though, but I am not sure a fault here would produce the symptoms you describe.

You could try disconnecting it and running it to make sure it still runs the same.
Brad Pitt is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 01-02-2006, 22:06 Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: N Ireland
Car: MG ZR
Posts: 6
Unfortunately not, it has been so eratic, I have no live data from when the problem is actually happening (I'm usualy late for work at the time). I know that spraying some WD40 around the inlet manifold when the fault was there would show if air was leaking in, but any other tests other than replacement? Does a poor fuel pump not normally get noisy first? On road test with the lap-top plugged in, all readings inc. the O2 sensors appear OK (to me), one sine wave, one relatively flat.
staceyzr105 is offline  
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MG-Rover.org Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fault Code P13_SWL MG ZR / Rover 25, 200 & Streetwise 17 13-02-2011 08:05
Fault code- what does it mean Broon MGF and MGTF (Sponsored by MGFnTFBITZ) 11 20-01-2011 09:10
Engine Management Light: stored code P0170 Frank Jukes MGF and MGTF (Sponsored by MGFnTFBITZ) 2 14-04-2008 18:02
Fault Code Aghadown MG ZT / Rover 75 (Sponsored by Rimmer Bros) 6 03-12-2007 16:58
Fault Code... Dom MG ZT / Rover 75 (Sponsored by Rimmer Bros) 5 07-07-2006 12:42

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome