MG-Rover.org Forums banner

1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
MGFvvc 98mod. Failed Emission test highCO 0,0[0,5] CO 2500 rev. 3,3 [0,3] Lambda 0,9 Same problem last two years .Just fitted new SS exhaust from Rimmer Brs. still the same problem Any thoughts
 

·
Registered
ROVER 25 and a ROVER CABRIOLET
Joined
·
35,762 Posts
Have you changed the CAT at all?
When were the spark plugs last changed?
 

·
Registered
ROVER 25 and a ROVER CABRIOLET
Joined
·
35,762 Posts
What kind of CAT was it?
Genuine or aftermarket? (150 cell, 200 cell etc?)
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
I have a TT mk7 fitted to my TF, it failed emissions first time out, partly from a cracked joint at the flexi section but also as a result of a peculiarity sometimes with performance exhaust units. That is a “lazy port”. In essence the first port creates a Venturi effect and draws in air from the rear of the car, causing a back flush of oxygen enough to send your lambdas off the scale!! The answer is to cover that first port, put the sensor probe in the other and Bobs your uncle correct reading, car passes emissions!!
Why so called professional mot test “engineers” are unaware of this problem is completely beyond me, but it saved my bacon 🤷‍♂️😊
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
You can use anything that stops the backdraft and won’t melt from the heat, my guy covered it with his clipboard!
 

·
Registered
rover_75
Joined
·
273 Posts
I have a TT mk7 fitted to my TF, it failed emissions first time out, partly from a cracked joint at the flexi section but also as a result of a peculiarity sometimes with performance exhaust units. That is a “lazy port”. In essence the first port creates a Venturi effect and draws in air from the rear of the car, causing a back flush of oxygen enough to send your lambdas off the scale!! The answer is to cover that first port, put the sensor probe in the other and Bobs your uncle correct reading, car passes emissions!!
Why so called professional mot test “engineers” are unaware of this problem is completely beyond me, but it saved my bacon
Just like they don’t make sure the cars are properly up to temperature


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
1 - 11 of 11 Posts
Top